Čaj od koprive pijte ako vas muči anemija, bubrezi ili alergija

Riješite se osjećaja hroničnog umora i iscrpljenosti, povratite optimalnu krvnu sliku i dobro zdravlje, a sve to pijući čaj od koprive.

Da biste skuhali dobar, ljekovit čaj od koga ćete imati višestruke koristi potrebna vam je samo šolja vrele vode i jedna svima dobro znana biljka, kopriva, koju srećemo na svakom koraku. Prirodno stanište ove korovske biljke prvobitno je bila Evropa, Azija i Sjeverna Afrika. Kasnije se proširila po čitavom svijetu. Njena ljekovita svojstva poznata su bar od 3. vijeka prije nove ere ako ne i ranije.

Ako ste imali tu nesreću da u prirodi iskusite čari susreta sa koprivom  znate koliko je neprijatno i bolno kada se ožarite. Međutim kada koprivu pripremite kao čaj ili tinkturu shvatićete da postoji dobar razlog što je ova biljka toliko cijenjena u narodnoj medicini.

Kopriva se vijekovima koristi za liječenje  brojnih stanja kao što je uvećana prostata, artritis, bolni mišići i zglobovi, polenska groznica, giht i anemija. Također se koristi i kod urinarnih problema. Ljekovita svojstva koprive ogledaju se u obilju nutrtijenata koji se esencijalni za naše zdravlje.

Osnovne nutritivne vrijednosti čaja od koprive

Uključivanjem koprive u ishranu obogatićete svoj organizam velikom količinom vitamina A. Jedna šolja čaja od koprive vam pruža trostruku dnevnu dozu ovog vitamina. Vitamin D je još jedan važan nutritijent koprive. On zajedno sa kalcijumom radi na jačanju kostiju i zuba i čuva vaše zglobove.

Čaj od koprive je također odličan izvor vitamina K koji je neophodan za zgrušavanje krvi. Jedna šolja sadrži od 300 do 500 procenata dnevnih potreba. Međutim, pošto organizam ima sposobnost da skladišti vitamin K kao i vitamin A ne postoji opasnost od prekomjernih doza.

Ako se slabo izlažete suncu posebno u zimskim mjesecima veliki su izgledi da ćete patiti od deficita D vitamina. Čaj od koprive je napitak koji će vam pomoći da ga nadoknadite.

Korijen i list koprive su bogati vitaminima i mineralima zatim gvožđem, kalijumom , manganom, magnezijimom i silicijumom. Jedna šolja  čaja od koprive sadrži čak 1.46 milligrama  gvožđa što je  7,7 do 17,5 procenata potrebnog dnevnog unosa. Potrebe se razlikuju u zavisnosti od godina i opšteg stanja organizma.

Količina kalcijuma u koprivi je također značajna: 1 šolja čaja od koprive obezbjeđuje našem organizmu od  32,9 do 42,8 procenata dnevnih potreba ovog minerala. Kalcijum je zadužen za čvrstinu naših zuba i kostiju, a također može ublažiti PMS simptome kao što je glavobolja, promjene raspoloženja i nadimanje.

Možete pripremati čaj od svih dijelova koprive

Počev od korijena, preko listova i stabljike do sjemena koprive, svi dijelovi se upotrebljavaju za spravljanje ljekovitih proizvoda.

Od korijena  se spravlja alkoholna tinktura koja je pogodna za masažu i obloge, sjeme se može potopiti u med kome će dodati još blagotvornih svojstava. Svježi listovi koprive su odličan dodatak ishrani posebno u rano proljeće kada smo siromašni namirnicama bogatim svježim vitaminima. Od njih možete pripremiti ukusne i zdrave pite, variva i slično.

Najčešće međutim kopriva završi u čaju. Od svih dijelova biljke se može pripremiti ukusan i zdrav napitak. Ovo je najjednostavniji i najbrži način da iskoristite sve blagodeti koje vam kopriva može dati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *