Tefarm proizvodi

PRESLICA (KONJSKI REP, KOSITERKA, RASTAVIĆ) - EQUISETUM ARVENSE

Sadrži silicijevu kiselinu, flavonoide, saponine (ekvizetonin). Preslica djeluje diuretički, potiče izlučivanje tekućine iz organizma putem mokraće. Upotrebljava se kod upalnih bolesti mokraćnih puteva i kao preventiva nastanku bubrežnih kamenaca. Preporuča se i u kurama za mršavljenje, kao dopunska terapija osteoporoze te krhkih noktiju i kose. Dobro djeluje kod reume i gihta. Kao kupka pomaže kod rana koje sporo cijele, kroničnih ekcema te za sprečavanje nastajanja bora. U “narodnoj medicini” koristila se za liječenje tuberkuloze, a novija istraživanja govore i tome u prilog.

MAJČINA DUŠICA (VRISAK, DIVLJI BOSILJAK, TAMJANIKA, ČABRAC) - THYMUS SERPYLLUM

Još u antici je majčina dušica bila dobro poznata. Iz usmene predaje se zna: “Majčina dušica je prije svega oštra i žestoka. Potiče mokrenje i menstruaciju, pospješuje pobačaje, a kod normalnoga porođaja ubrzava dolazak djeteta na svijet.” Od nje pripravljen napitak čisti osjetljive unutarnje djelove tijela. Ko ujutro umjesto kafe popije šoljicu čaja od majčine dušice brzo će osjetiti njezino ljekovito djelovanje: svježinu duha, dobar osjećaj u želucu, bez jutarnjeg kašlja i opće dobro stanje.

MACINA TRAVA (MARULJA, JETRENJAČA, BIJELI TATRLJAN) - MARRUBIUM VULGARE

Marulja ili macina trava se od davnina koristi za liječenje nepolodnosti žena. U narodu je zovu i očajnica što slikovito opisuje njezine davne korisnice – žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke. Osnova njezina djelovanje jest normaliziranje lučenja spolnih hormona i uravnoteženje hormonalnog ciklusa što je, kako svi danas znamo, preduvjet uredne trudnoće. Općenito, pomaže kod menstrualnih tegoba i niza ženskih bolesti.

KOPRIVA (ŽARA, ŽEGAVICA) - URTICA DIOICA

Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi.
Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.
U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj se pije 4 sedmice. Nemojte čaj zakuhati, jer će to uništiti dragocjene sastojke. Možete piti 1 čašu čaja od koprive svaki dan tokom cijele godine, radi prevencije. Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija.

ARGANOVO ULJE

Ljekovito hladno prešano ulje argana prepuno je blagotvornih učinaka za cijelo tijelo, kako za kožu tako i za kosu. Ulje pomaže u zadržavanju vlage i povećava elastičnost kože, dok joj istovremeno daje blistavost i sja. Izvrstan je preparat za smirivanje „neposlušne“ kose kao i za obnovu ispucanih vrhova. Na koži briše znakove starenja kože, sitne bore i prištiće. Arganovo ulje u svom prirodnom sastavu sadrži: tocopherole, uključujući i vitamin E koji neutraliziraju utjecaj slobodnih radikala na vlasišta i kožu, te omega 6 masne kiseline koje pomažu u sprječavanju ispucanih vrhova i suhe kose.

KANTARIONOVO ULJE

Od davnina se koristi kao efikasno sretstvo i provjeren lijek za liječenje rana, opekotina, hemeroida, akni, uganuća, hematoma i reumatskih oboljenja. Posebno je dobro za suhu, osjetljivu i ispucalu kožu. 

Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu radi povoljnog djelovanja na cirkulaciju.
Jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa, neuralgija, mialgija, lumbaga i gihta.
Kantarionovo ulje mogu koristiti i trudnice protiv strija i za perinealnu masažu. 
Važno je napomenuti da je kantarionovo ulje izvanredan lijek kod različitih ženskih problema poput cista, upale jajnika i gljivica.