Vitamin C i njegova uloga

Vitamin C spada u skupinu hidrosolubilnih vitamina (topivih u vodi), te se izlučuje putem urina. Ukoliko se daje u prevelikim dozama, također se izlučuje putem urina u nepromjenjenom obliku. Zbog snažne antioksidativne aktivnosti, vitamin C i njegova potencijalno preventivna uloga u razvoju različitih degenerativnih bolesti predmet su velikog broja istraživanja. Najčešće se citiraju ona vezana uz ulogu vitamina C u prevenciji kardiovaskularnih i karcinogenih bolesti, te bolesti očiju. Kao snažan antioksidans, vitamin C može djelovati na smanjenje oksidacije LDL («lošeg») holesterola, procesa koji je uzrok kardiovaskularnih bolesti, posebno ateroskleroze, a posljedično i srčanog i moždanog udara.

U organizmu, vitamin C igra vrlo važne uloge: neophodan je u sintezi kolagena, pomaže funkciju imunolođkog sistema potičući aktivnost bijelih krvnih zrnaca i povećavajući razinu interferona, odgovor antitijela i lučenje hormona timusa. Nadalje, vitamin C pomaže apsorpciju željeza, a samim time i formiranje crvenih krvnih stanica, pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik, djeluje kao antihistaminik te na taj način može pomoći u olakšavanju simptoma alergija. Provedene su studije kojima je dokazano da povećani unos vitamina C skraćuje period trajanja prehlade.

Preporuke unosa vitamina C:

-od 1 do 3 godine 15mg dnevno

-od 4 do 8 godine 25mg dnevno

Odrasle osobe uzimaju minimalno 100mg dnevno, a maksimalna dnevna doza je 2g. Osobe koje su pušači moraju uzimati veće doze vitamina C. Simptomi nedostatka vitamina C Iako je skorbut (bolest koja nastaje usljed nedostatka vitamina C) postao nepoznanica u modernom društvu, postoji struja stručnjaka koja smatra da mnogi uzimaju manje vitamina C nego što im je potrebno. Umor, lako zadobivanje modrica ili krvarenje desni mogu biti rani znaci nedostatka vitamina C u prehrani. Dokazano je da pušači imaju niže razine vitamina C u organizmu te im je stoga potreban viši unos da bi održali njegovu poželjnu razinu.

Povišen unos vitamina C može koristiti osobama čija prehrana nije adekvatna, osobama starije dobi, alkoholičarima, pušačima, osobama koje uzimaju droge, osobama koje boluju od AIDS-a, hipertireoidizma, tuberkuloze, osobama izloženima stresu, osobama koje se oporavljaju od operacije, osobama koje imaju opekline ili rane, osobama na dijalizi te onima izloženim zagađenjima iz okoliša.

Dugotrajna upotreba aspirina može uzrokovati nedostatak vitamina C. Stoga se osobama na dugotrajnoj terapiji aspirinom preporučuje prehrana bogata voćem, povrćem, nemasnim mesom i morskim plodovima te cjelovitim žitaricama i mahunarkama.Ipak, prevelike doza vitamina C nisu dobrodošle uz aspirin, budući da visoka razina vitamina C zakiseljava urin, što otežava izlučivanje aspirina iz organizma te se tada lijek zadržava u organizmu duže nego što je potrebno.

Nedostatak vitamina C može se pojaviti kod uzimanja tetraciklinskih antibiotika, te je prilikom terapije potrebno osigurati prehranu bogatu tim vitaminom.Oralni kontraceptivi koji sadrže estrogene mogu utjecati na sniženje razine vitamina C u plazmi i bijelim krvnim zrncima, te je stoga poželjno uzimati dodatni vitamin C tijekom uzimanja oralnih kontraceptiva.

Ko treba izbjegavati unos vitamina C?

Osobe koje su na antikoagulantnoj terapiji (lijekovi koji smanjuju moć zgrušavanja krvi), ako uzimaju dovoljno voća i povrća, trebaju izbjegavati povećan unos vitamina C. Smatra se da osobe sklone nastanku bubrežnih kamenaca (u formi kalcij oksalata) trebaju izbjegavati dodatke prehrani u vidu vitamina C jer se taj vitamin u tijelu može pretvoriti u oksalat te tako povisiti razinu oksalata u mokraći.

Vitamin C kao dodatak prehrani

Vitamin C danas možemo pronaći u različitim oblicima, ali najefikasniji jeste u kombinaciji sa bioflavonoidima i masnim kiselinama.

Vitamin C s bioflavonoidima: Bioflavonoidi su vrsta biljnih pigmenata topljivih u vodi, koje često nalazimo u voću i povrću bogatom vitaminom C, posebice u citrusima. Brojne studije provedene proteklih desetljeća in vitro i in vivo uputile su na bolju raspoloživost vitamina C u prirodnom kompleksu s bioflavonoidima, kao što se nalazi u plodu acerole, šipurka. Također se pripremaju kombinacije sa rutinom koji se nalazi u kori zelenih agruma, šipku i crnoj ribizli. Koristi se za pojačavanje djelovanja vitamina C, za održavanje cirkulacije krvi, kao antioksidans, u liječenju alergija, virusa i drugih upalnih stanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *