Vitamin D3 i njegova uloga u imunitetu kod djece

Sa dolaskom jeseni i zime smanjeno je izlaganje sunčevim zrakama, zbog čega je neophodno pravovremeno unositi vitamin D3. Kako djeca, tako i odrasli. Sada ćemo se posvetiti našim mališanima i potrebama za vitaminom D3, obzirom na cjelokupnu situacijom sa COVID-om, i polazak u škole.

Šta je to vitamin D i zbog čega je toliko bitan?

Vitamin D se kao i drugi nutrijenti nalazi u hrani. Najpoznatiji oblici ovog vitamina su holekalciferol (vitamin D3) iz namirnica životinjskog porijekla i ergokalciferol (vitamin D2) porijeklom iz biljnih namirnica. Najpoznatija uloga vitamina D vezana je za zdravlje kostiju. On uz odgovarajuću razinu kalcija i fosfata u serumu omogućava normalu mineralizaciju kosti te rast i razvoj koštanog tkiva i zubi. U ovom procesu vitamin D usko surađuje s vitaminom K2 koji aktivira osteokalcin koji veže kalcij i omogućava osteoblastima ugradnju kalcija u kost. Vitamin D modulira rast stanica, te sudjeluje u normalnom radu neuromišićnih i imunoloških funkcija. Vitamin D i imunitetU posljednje vrijeme sve više se ističe i protuupalno i imunomodulatorno djelovanje vitamina D, odnosno njegovo djelovanje na naš imunitet. Upravo iz svih navedenih razloga važno je održavati normalnu razinu vitamina D u organizmu.

Preporučena dnevna doza za ljude svih dobi, trudnice i dojilje iznosi 800 – pa sve do 4000 internacionalnih jedinica (IJ). Posebno u mjesecima manje izloženosti sunčevoj svijetlosti preparati vitamin D3 su poželjni. Najčešće se tada preporučuje nadomjestiti vitamin D3 u količini 1000-1200 IJ. 👶🏻Preporučeni dnevni unos vitamina D ovisi o dobi – u djece iznosi 400 – 600 internacionalnih jedinica (IJ) dnevno. Nažalost, prema najnovijim populacijskim istraživanjima čini se da veliki broj ljudi ima nisku razinu vitamina D u serumu. Zato su nam na raspolaganju dodaci prehrani s vitaminom D. Postoje preparati u tabletama i sprejevima, te preparati u kombinaciji s drugim vitaminima. Novije tehnologije nude rješenje za bržu apsorpciju i bolju iskoristivost poput vitamina D3 u spreju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *