Kako se boriti sa zimskim virusima?

Gripa je najteža virusna bolest respiratornog sistema koja se lako prenosi, a uzrokovana je virusima infulence. Gripa se pojavljuje svake godine u zimskim mjesecima u obliku manjih ili većih epidemija. Počinje vrlo naglo povišenom temperaturom i glavoboljom, te bolovima u mišićima i umorom, a potom se pojavljuju začepljenost nosa, grlobolja i suhi kašalj.

Gripu prate brojne komplikacije, među kojima je upala pluća vrlo česta i teška, stoga je veoma bitno pravovremeno reagovati i zaštititi se na vrijeme.

Kako se virus prenosi?

Virusi influence lako se prenose kapljičnim putem i dodirom. Zaražena osoba, kašljem ili kihanjem, ali i pri govoru i smijanju izbacuje infektivni sekret kroz nos i usta raspršen u kapljice različite veličine. Virusi se mogu prenijeti i preko inficiranih predmeta svakodnevne upotrebe. Bolesnik je zarazan jedan ili dva dana prije pojave bolesti te pet do sedam dana nakon pojave prvih simptoma.

Temperatura može biti izrazito visoka, osobito u prva tri dana bolesti, a često je popraćena osjećajem hladnoće ili tresavicom. Povraćanje i proljev nisu rijetke pojave, osobito u djece. Nakon dan-dva pojavljuju se grlobolja, otežano disanje na nos i suhi nadražajni kašalj. Temperatura obično ostaje povišena 4-6 dana. Oporavak je relativno spor i dug.

Osnovno liječenje gripe jest simptomatsko, a označuje mjere za otklanjanje i ublažavanje pojedinih simptoma ako su jače istaknuti. To uključuje mirovanje, uzimanje veće količine tekućine i lijekove za snižavanje temperature i smirivanje kašlja, a antibioticima se mogu liječiti samo bakterijske komplikacije. Vakcinacija se provodi u jesen, nekoliko sedmica ili mjeseci prije pojave epidemije influence (preporučuje se rizičnim skupinama: djeci i osobama starije životne dobi). Zbog stalnih promjena virusa i kratkog trajanja imunosti vakcinaciju treba ponavljati svake godine.

Obogati obroke C i E vitaminom

Kako bi poboljšali izglede vlastitog tijela u borbi protiv infekcije, potrebno je ojačati imuni sistem uravnoteženom prehranom, koja se prvenstveno temelji na bogatstvu voća i povrća te cjelovitim žitaricama, a oskudna je jednostavnim šećerima iz procesirane hrane i zasićenim mastima. Neophodno je obogatiti jelo s namirnicama bogatim vitaminima C, E i A te mineralima cinkom, bakrom i selenom. Postoje kvalitetni dokazi da visoke doze vitamina C (1-2 g/dan) skraćuju trajanje i ublažavaju simptome obične prehlade. Dovoljne količine ovog vitamina osigurava citrusno voće poput limuna, naranče, grejpa, šipka te bobičasto voće koje ujedno sadrži bogatstvo antioksidansa.

Suh zrak

Pored toga, veoma je bitno provjetravati prostorije u kojima se boravi. U stanovima s centralnim grijanjem nerijetko se relativna vlažnost spusti ispod 60 % (idealno je da je 60-80%). Suh zrak nepovoljno djeluje na sluznice dišnih prohoda, jer ih isušuje i time smanjuje njihove odbrambene mehanizme. Treba izbjegavati I boravak u zatvorenim, slabo ventiliranim prostorijama u kojima boravi mnogo ljudi.

Učestalo pranje ruku

Najefikasniji način borbe protiv bakterija i virusa koji izazivaju gripu je redovito i učestalo pranje ruku. Posebna pažnja higijeni ruku bi se trebala pridavati nakon doticanja površina kao što su kvake, daljinski upravljači, novac te poslije vožnje javnim prijevozom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *