Šta su virusne infekcije?

Virusne infekcije su najčešće zarazne bolesti u populaciji. Virusi su uzrok prehlade, gripe, većine grlobolja, upala sinusa i kašlja.

Proljev i povraćanje su često posljedica virusne infekcije crijeva. Zdrav imunološki sustav može se sam obraniti od takvih bolesti, bez upotrebe lijekova. Antibiotik kod virusnih bolesti ne pomaže, jer ne djeluje na viruse. Antibiotik djeluje samo na bakterije.

Što učiniti ako imam virozu?

Simptomi viroze (grlobolja, kašalj, povišena temperatura, curenje iz nosa) mogu trajati nekoliko dana. Savjetuju se postupci i lijekovi za ublažavanje simptoma:

  • mirovanje
  • uzimanje dosta tekućine
  • snižavanje temperature prirodnim metodama ili lijekovima koji sadrže paracetamol
  • pastile za grlobolju
  • kapi za nos 
    itd.

Prehlada

Prehlada je blaža infekcija nosa i grla, koja traje najviše tjedan dana, a uzrokuju je virusi. To je najučestalija zarazna bolest u svijetu, a posebno je česta tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Kod odraslih se javlja prosječno 2-3 puta godišnje, a kod djece i do desetak puta godišnje. Virusi prehlade prenose se kapljicama koje u okolinu dospijevaju kašljem, kihanjem ili govorom. U organizam ulaze udisanjem ili preko sluznice nosa ili grla.

Simptomi prehlade

Simptomi prehlade su hunjavica, začepljen nos, kihanje, grlobolja i kašalj, ponekad i blago povišena tjelesna temperatura. Sekret iz nosa je u početku vodenast, a nakon par dana postaje zamućen i/ili gnojan. Kašalj je obično suh, ali s vremenom se može javiti iskašljaj. Simptomi se javljaju nekoliko dana nakon kontakta sa virusom, a traju 5 do 7 dana, najdulje do 10 dana.

Komplikacije prehlade

Komplikacije prehlade su rijetke u inače zdravih ljudi. Rijetko se prehlada može zakomplicirati bakterijskom infekcijom srednjeg uha, sinusa ili bronha. Na komplikaciju prehlade upućuje pojava visoke temperature, jak kašalj s gnojnim iskašljajem, bol lica u području sinusa, te je u tom slučaju potrebno obratiti se liječniku.

VAŽNO: Uzimanje antibiotika neće spriječiti eventualne komplikacije prehlade

Liječenje prehlade

Ne postoji specifičan lijek za prehladu. Budući da se radi o virusnoj bolesti, uzimanje antibiotika nema učinka na intenzitet simptoma ni trajanje bolesti. U liječenju se primjenjuju lijekovi i postupci koji ublažavaju simptome prehlade i time ubrzavaju ozdravljenje. Kod nekompliciranih slučajeva prehlade na raspolaganju je samo simptomatsko liječenje:

  • odmaranje u krevetu, uzimanje tekućine i vode s mnogo vitamina C i primjena nekih lijekova koji olakšavaju simptome prehlade i gripe.

Najčešće korišteni lijekovi za simptomatsko liječenje su:

  • acetaminofen ili acetilsalicilna kiselina ili njihova kombinacija s pseudoefedrinom za liječenje glavobolje ili povišene temperature,
  • antihistaminici i dekongestanti mogu imati određeno djelovanje u olakšavanju simptoma kao što je curenje iz nosa, crvenilo i suzenje očiju.

Ako se koristite dekongestivnim kapima za nos, ne činite to dulje od 3 do 4 dana!!!

Gripa

Gripa (influenca) je zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom influence. Epidemija gripe javlja se najčešće zimi. Virusi se prenose kapljičnim putem: kihanjem, kašljanjem, govorom (ulaskom kapljica izravno u nos ili usta osoba koje se nađu u blizini oboljelog od gripe) ili indirektnim kontaktom, kada kapljice koje sadrže virus dođu na ruke, maramice i posljedično na ostale površine. Inkubacija traje 1 do 5 dana, no osobe su zarazne već 1 dan prije izbijanja simptoma te 4 do 7 dana nakon početka bolesti.

Simptomi gripe

Gripa najčešće nastupa naglo, pojavom općih simptoma: povišena tjelesna temperatura (iznad 38°C), bolovi u mišićima i zglobovima, opća slabost i malaksalost, glavobolja. Simptomi upale dišnog sustava (grlobolja, kašalj) obično se javljaju kasnije i duže traju. Simptomi traju otprilike tjedan dana, no kašalj može potrajati i duže.

Kako se zaštititi od gripe

Za zaštitu od gripe bitno je redovito pranje ruku, pokrivanje nosa i ustiju prilikom kihanja i kašljanja, korištenje maramica i pravilno odlaganje iskorištenih maramica. Savjetuje se redovito provjetravanje prostorija te učestalo čišćenje predmeta koji često dolaze u doticaj s rukama ( kvake, telefonske slušalice, špine, tipkovnice i slično). Najučinkovitiji način zaštite protiv gripe je cijepljenje. Cjepljenje se preporučuje osobama starijim od 65 godina te osobama oboljelim od kroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije (kronični plućni i srčani bolesnici, dijabetičari , bubrežni bolesnici, transplantirane osobe i ostali).

Liječenje gripe

Budući da se radi o virusnoj bolesti, uzimanje antibiotika nema učinka na intenzitet simptoma ni trajanje bolesti. U liječenju se primjenjuju lijekovi i postupci koji ublažavaju simptome prehlade i time ubrzavaju ozdravljenje .

Upala grla

Pod pojmom upale grla podrazumijevamo tri različite vrste bolesti: upale ždrijela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) i upalu grkljana i glasnica (laringitis). To su vrlo česte bolesti koje se najviše javljaju u hladnijem dijelu godine, mada se mogu javiti i u ljetno doba. Upala ždrijela obično se manifestira bolom i peckanjem u grlu, otežanim gutanjem, kašljem, a ponekad i povišenom temperaturom.

Upala krajnika (tonzilitis) počinje jakom grloboljom, povišenom tjelesnom temperaturom i teškim gutanjem. U težim slučajevima može se javiti otežano disanje i promjena boje glasa. Laringitis je upala glasnica u grkljanu koju, prije svega, karakterizira promuklost. Obično se radi o laganoj bolesti koja prolazi za manje od sedam dana. Osim promuklosti, javlja se grlobolja, suhi kašalj, otežano gutanje i eventualno povišena temperatura. Ponekad se promuklost može nastaviti tjedan dana, pa i duže, nakon što je upala izliječena.

Uzročnici upale grla

Najčešći uzročnici upale grla su virusi. Znatno rjeđi uzročnik su bakterije.

Liječenje upale grla

Liječenje upale grla ovisiti će o uzročniku. Budući da su najčešći uzročnici virusi, preporučuje se liječenje preparatima koji će olakšati simptome. Antibiotik se u terapiji primjenjuje samo kada liječnik utvrdi da se radi o bakterijskoj infekciji. Tada je potrebno provesti antibiotsku terapiju adekvatnim antibiotikom i u dovoljno dugom trajanju.

VAŽNO: nemojte uzimati antibiotike na svoju ruku; javite se svom liječniku koji će procijeniti da li Vam je potreban antibiotik.

Za sva druga pitanja pitajte svog farmaceuta u apoteci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *